نمای ساختمان یکی از موارد حائز اهمیت در ایجاد هویت ساختمان است. امروزه، با توجه به تنوع مصالح و روش‌های ساخت و ساز، انتخاب نمای مناسب برای ساختمان به عهده معماران و طراحان قرار دارد. عواملی مانند محل قرارگیری ساختمان، نوع کاربری آن و بودجه در تعیین نوع و اجرای نمای ساختمان تأثیرگذارند. در ادامه به بررسی نکات مهمی درباره انواع نمای ساختمان می‌پردازیم. در کنار ما باشید.

معرفی انواع نمای ساختمان

در هنگام قدم زدن در پیاده‌رو‌ها اگر اندکی به ساختمان‌های اطراف دقت کنید، انواع نمای ساختمان توجه شما را جلب خواهد کرد. اگر می‌خواهید ساختمانی بسازید گزینه‌های زیادی برای نمای ساختمان پیش روی شماست. اجرای انواع نمای ساختمان دارای معیارهایی است که معماران آن‌ها را خوب بلدند.

انواع نمای ساختمان بر اساس روش طراحی و اجرا به صورت زیر تقسیم می‌شوند:

  • نمای آجری
  • نمای ساختمان سرامیک
  • نمای شیشهای
  • نمای سنگی ساختمان
  • نمای پلیمری
  • نمای ساختمان با سیمان
  • نمای ساختمان چوبی
  • نمای پی وی سی
  • نمای کامپوزیت
  • نمای بایرامیکس
  • نمای اتیکس
  • نمای مونولیت
  • نمای بتنی ساختمان

1. نمای ساختمان آجری

ساختمان آجری یکی از نماهای ساختمان قدیمی است، بنابراین این نما به عنوان نمای قدیمی و اصیل شناخته می‌شود. نمای ساختمان آجری اگر اجرایی با دقت و مهارت زیاد داشته باشد مقاومت زیادی خواهد داشت. انواع مختلف آجر برای اجرای نمای آجری وجود دارد که انتخاب نوع آجر وابسته به سلیقه سازنده، بودجه و شرایط آب و هوایی منطقه است.

نمای ساختمان دو طبقه

2.     نمای سرامیکی ساختمان

سرامیک یکی از مصالح جدید و محبوب برای انواع نمای ساختمان است. سرامیک استفاده شده در نمای ساختمان از سرامیک پرسلان فول بادی تشکیل شده است که برای اجرای خشک ساختمان (بدون استفاده از ملات) استفاده می‌شود. نمای ساختمان با سرامیک به عنوان یک روش مدرن عموماً در ساختمان‌های اداری و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. مزایای استفاده از سرامیک شامل تنوع در طرح و رنگ، مقاومت در برابر یخ زدگی و خاصیت ضد حریق است.

نمای سرامیکی ساختمان

3.    نمای ساختمان شیشه‌ای

نمای شیشه‌ای یکی از انواع نماهای مدرن است که دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. از جمله مزایای این نما می‌توان سرعت بالای ساخت، قابلیت انتقال نور طبیعی به داخل ساختمان و تقلیل بار ساختمان را نام برد.

انواع رایج نمای شیشه‌ای تنوع زیادی دارد و در انواع کرتین وال، فریم لس و اسپایدر اجرا می‌شوند.

 

انواع نمای ساختمان

4.    نمای سنگی ساختمان

نمای ساختمان با استفاده از سنگ یکی از انواع نماهای کلاسیک و بسیار زیباست. سنگ به عنوان یکی از بهترین مصالح برای طراحی نما شناخته می‌شود. مقاومت بالا، طول عمر طولانی، ظاهری شکیل و استحکام بسیار خوبی را به ساختمان اضافه می‌کند.

نمای ساختمان با استفاده از سنگ تراورتن، یکی از متداول‌ترین روش‌های اجراست. نمای ساختمان تراورتن با توجه به ظاهر زیبا و استحکام بالا در انواع ساختمان‌ها قابل استفاده است.

انواع نمای ساختمان

5.  نمای ساختمان پلیمری

نمای پلیمری یا سنگ پلیمری به مصالح نوینی اطلاق می‌شود که برای طراحی و اجرای انواع نمای ساختمان استفاده می‌شوند. در این نوع نما از مواد پلیمری و مواد نانو در ترکیب با سنگ استفاده می‌شود. از این رو ایرادات مربوط به مواد دیگر در آن وجود ندارد.

انواع نما

6.    نمای ساختمان با سیمان

با پیشرفت تکنولوژی و توسعه مصالح نوین استفاده از مصالحی مانند سنگ پلیمری، سرامیک و شیشه برای طراحی نماهای ساختمان رواج یافته اما نمای سیمانی همچنان جایگاه خود را در صنعت ساخت و ساز حفظ کرده است و در برخی موارد همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد. با به کار بردن سیمان می‌توان نمای رومی ساخت اما اجرای آن هنر و ذوق زیادی نیاز دارد.

نمای سیمانی به دلیل قیمت اقتصادی محبوبیت زیادی دارد.

مدل های مختلف نما ساختمان

7.    نمای ساختمان چوبی

نمای چوبی از جمله انواع نمای ساختمان است که به ساختمان شخصیت و جذابیت متفاوتی می‌بخشد. استفاده از چوب در نماهای ساختمانی نیاز به هزینه بیشتری دارد. همچنین در طول زمان ممکن است نیاز به ترمیم و نگهداری داشته باشد. علاوه بر این، می‌توان مصالح چوبی را با مصالح دیگر مانند شیشه، سنگ، آجر یا فلز ترکیب کرده و نماهای منحصر به فردی ایجاد کرد.

نما ساختمان

8.    نمای ساختمان پی وی سی

نمای پی وی سی از انواع نمای ساختمان است. پی وی سی یا پلی وینیل کلراید (PVC) یکی از متریال‌های پلاستیکی است که در صنعت ساختمان بسیار استفاده می‌شود. استفاده از لایه‌های PVC روی چوب در نماهای ساختمانی باعث افزایش مقاومت و ضدآب بودن چوب می‌شود و نمایی مقاوم و کاربردی را به ساختمان اضافه می‌کند.

نصب نماهای PVC بسیار آسان و سریع است و نیاز به فرآیندهای پیچیده‌ای ندارد. این ویژگی باعث شده است که نماهای PVC برای اجرا در ساختمان‌های سبک و طراحی‌های مدرن بسیار مناسب باشند

نمای ساختمان PVC

9.    نمای ساختمان کامپوزیت

نمای کامپوزیت یا نمای آلومینیوم کامپوزیت (Aluminum Composite Panel) از ورقه‌های آلومینیومی و لایه داخلی پلی اتیلن تشکیل شده است. این پنل‌ها به صورت پیش‌ساخته در ابعاد مشخص تولید می‌شوند و سپس در محل نصب قرار می‌گیرند. نصب نمای کامپوزیت به سرعت و به راحتی انجام می‌شود.

نمای کامپوزیت

10.    نمای ساختمان بایرامیکس

بایرامیکس یک نوع متریال مصنوعی است که برای اجرای انواع نمای ساختمان به خصوص نماهای ساختمان ویلایی استفاده می‌شود. این متریال به شکل ملاتی به‌کار می‌رود و از ترکیبی از دانه‌های سنگی گرانیتی و مرمر به همراه رزین‌های طبیعی و مصنوعی تشکیل شده است. بایرامیکس بعد از اجرا و خشک شدن ظاهری شبیه به سنگ تزئینی به خود می‌گیرد و برای نمای ساختمان جلوه و زیبایی ایجاد می‌کند. این متریال با استفاده از پیستوله یا ماله اجرا می‌شود و پس از خشک شدن قابلیت شستشو دارد که امکان نگهداری و تمیزی آن را سهل می‌کند.

نمای ساختمان بایرامیکس

11.    نمای اتیکس

نمای ساختمان علاوه بر جنبه‌های زیبایی می‌تواند دارای ویژگی‌های عایق حرارت و صدا نیز باشد. نمای اتیکس (ETICS) یا همان سیستم همپوشانی حرارتی خارجی نوعی نمای عایق حرارتی است که بیشتر بر روی دیوارهای کناری ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر جلوه‌ی روبرویی ساختمان برایتان اهمیت دارد پیشنهاد می‌کنم از نماهای دیگر استفاده کنید

نمای اتیکس

12.    نمای مونولیت ساختمان

نمای مونولیت یکی از انواع نمای ساختمان است که وزن کمی دارد. با استفاده از ترکیبات سنگ مرمر، گرانیت، کوارتز و رنگ‌های طبیعی ساخته می‌شود. این نوع نما با اضافه کردن رزین و مواد ضد اشعه به ترکیبات خود تولید می‌شود. نمای مونولیت یکی از نماهای جدید و به روز است. جذابیت و ظاهر زیبایی که به ساختمان می‌بخشد توجه بسیاری از سازندگان و معماران را به خود جلب کرده است

نمای مونولیت ساختمان

13.    نمای بتنی ساختمان

بتن در حوزه‌های مختلف ساختمانی کاربرد فراگیری پیدا کرده است. استفاده از بتن اکسپوز و بتن پیش‌ساخته به ویژه به صورت پنل‌هایی صیقلی و زیبا در اجرای انواع نمای ساختمان بسیار رایج است. نمای بتنی به خصوص برای ساختمان‌های مدرن انتخابی مناسب است.

نمای بتنی

14 .نمای میکروسمنت

در واقع میکروسمنت یک نوع پوشش تزئینی است که از سیمان، مواد کامپوزیتی، رزین‌های ساخته شده بر پایه‌ی آب، مواد افزودنی گوناگون و… تشکیل شده است. این مواد و متریال در لایه‌های مختلف این محصول به کار رفته و در نهایت یک پوشش بادوام را به وجود می‌آورند.

میکروسمنت برای پوشش تمامی سطوح مثل  سقف ، دیوار، کف و محیط های داخلی و خارجی استفاده می شود. یکی از مزایای این پوشش، بدون درز بودن آن است و به همین علت تمیز کردن آن بسیار راحت است.

میکروسمنت در نما

سبک انواع نمای ساختمان

سبک طراحی نمای ساختمان یکی از ویژگی‌های مهم در طراحی و اجرای انواع نمای ساختمان است. در نظر گرفتن سبک طراحی مناسب باعث ایجاد هماهنگی و تعامل مطلوب بین ساختمان و محیط اطراف می‌شود.

در اجرای انواع نمای ساختمان توجه به فرهنگ منطقه و محیط اطراف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هماهنگی نما با فرهنگ و معماری منطقه به ساختمان ارزش افزوده زیادی می‌بخشد و منعکس کننده همبستگی با فضای محیطی است. برای مثال، در مناطق تاریخی و بافت‌های قدیمی شهری استفاده از مصالح سنتی مانند آجر، سنگ، چوب و سفال برای نما معمولاً توصیه می‌شود. انتخاب مصالح سنتی با رعایت همخوانی با بستر فضایی موجود به ساختمان شخصیت و زیبایی خاصی می‌بخشد و با ارزش‌های فرهنگی و تاریخی منطقه همخوانی دارد.

انواع نمای ساختمان بر اساس سبک طراحی

انواع نمای ساختمان بر اساس سبک طراحی عبارتند از:

  • نمای سنتی: این نما از انواع نمای ساختمان است که هویت ایران را به تصویر می‌کشد. از انواع نمای سنتی می‌توان نمای آجری را نام برد.
  • نمای مدرن: این نما معمولا دارای سطحی ساده است و استفاده‌های فراوانی در ساخت ساختمان‌های مسکونی و اداری دارد.
  • نمای مینیمال: امروزه نمای مینیمال در برخی ساختمان‌ها دیده می‌شود. برای اجرای آن از بتن یا کامپوزیت استفاده شده است.
  • نمای کلاسیک: نمای رومی یکی از معروف‌ترین انواع نماهای کلاسیک است. این نوع نما بر پایه طراحی‌ها و الهام‌گرفته از معماری رومی با استفاده از اجزای زیبایی‌شناسانه مانند ستون‌ها، کاشی‌ها، مجسمه‌ها و جزئیات دیگر ساخته می‌شود.
نمای مدرن
نمای کلاسیک ساختمان
نمای سنتی

بیشتر بدانید:مقاله “ آجر رستیک چیست و کاربردهای ” به شما به انتخاب نمای بهتر کمک میکند.

روش‌های اجرای انواع نمای ساختمان

اجرای انواع نمای ساختمان یک کار تخصصی است و نیازمند تجربه و مهارت‌های حرفه‌ای است. اجرای نمای ساختمان می‌تواند به دو صورت خشک و با استفاده از ملات انجام شود.

  • اجرای نمای ساختمان با استفاده از ملات: به عنوان یکی از روش‌های سنتی و قدیمی در ساخت و نصب انواع نمای ساختمان استفاده می‌شود. این روش با استفاده از ملات به عنوان چسب مصالح نما به ساختمان می‌چسبد و نمایی متناسب با نیازها و سلیقه‌ها را به وجود می‌آورد. همچنین این روش می‌تواند هزینه کمتری نسبت به اجرای نماهای ساختمان خشک داشته باشد.
  • اجرای نمای ساختمان خشک: در اجرای نمای ساختمان خشک مصالح نما با استفاده از اتصالات مکانیکی به بدنه ساختمان نصب می‌شوند و برخلاف روش اجرای نما با استفاده از ملات در این روش نیازی به استفاده از ملات به عنوان چسب مصالح نما نیست. این روش به عنوان یک روش جدیدتر شناخته می‌شود.
اصول طراحی ساختمان

اصول طراحی انواع نمای ساختمان

برای اجرای انواع نمای ساختمان لازم هست مواد بسیار خوبی استفاده کنید. همچنین باید به سلیقه مالک و آب و هوای محیطی نیز توجه کنید. طراحی نمای ساختمان اصول خاص خودش را دارد. اگر به این اصول توجه نکنید ساختمانی بدون مقاومت خواهید ساخت.

اصول نورپردازی انواع نمای ساختمان

نورپردازی یکی از مواردی است که زیبایی ساختمان را دوچندان می‌کند. نورپردازی با نمای کلاسیک از نماهای پرکاربرد است که امروزه رواج پیدا کرده است. علاوه بر آن نورپردازی مناسب در ساختمان‌های تجاری اهمیت بسیار زیادی دارد و باعث جلب توجه مشتریان می‌شود.

اجرای انواع نمای ساختمان

برای اجرای موفق انواع نمای ساختمان توصیه می‌شود با کارکنان و تیم‌هایی همکاری کنید که دارای تجربه و تخصص در زمینه اجرای نماها هستند تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابید.

سخن پایانی نمای ساختمانی و آپارتمانی

نمای ساختمان معمولا به یک ضلع یا چند ضلع ساختمان که جلوی ظاهری بنا است گویند؛ نماهای ساختمانی و آپارتمانی یکی از مواردی است که از طراحی کلی سازه جداناپذیر است و در آن می‌شود هنر و خلاقیت یک معمار را مشاهده کرد همچنین همین موضوع، معیاری جهت اهمیت دادن و زیبایی شناختی نمای ساختمان است که از دید خریداران ایرانی حائز اهمیت است.

درنتیجه اجرا و طراحی یک نمای ساختمانی با دقت می‌تواند یک ساختمان کارآمدتر برای مالکان و ساکنان ایجاد کند؛ البته لازم به ذکر است که این موضوع قدرتی دارد که عملکرد یک ساختمان را می‌تواند تغییر بدهد. نماهای ساختمانی یک رابط بین فضای داخلی و خارجی ملک است که به عنوان یک پوسته نقش مهمی در تبادل گرما، نور و هوا ایفا می‌کند با این حال عملکرد آن بستگی به نحوه صحیح نصب و اجرا آن به همراه مصالح انتخابی دارد.

ما در این صفحه از سایت آجر آرولن سعی کردیم تعریف کنیم نمای ساختمان چیست و به معرفی انواع نمای ساختمان نیز پرداخته‌ایم؛ انواع نمای ساختمان بسته به مدل‌های موجود به ۸ دسته نمای آجری ساختمان، سنگ نما، نمای صخره‌ای، چوبی، شیشه‌ای،کامپوزیت، سیمانی و تلفیقی تقسیم می‌شوند.

مبحث مهم دیگری که در این بخش از آجر آروان به آن پرداخته‌ایم، موضوع مقایسه قیمتی انواع نمای ساختمان است که جذاب‌ترین و ارزان‌ترین نمای ساختمان، نمای آجری است که البته جزو مدرن‌ترین نماهای ساختمانی نیز محسوب می‌شود و گران‌ترین نمای ساختمانی نیز نمای شیشه‌ای و سنگی است.

سوالات متداول

از انواع سبک های نما ساختمان میتوان به سبک طراحی نما مدرن ساختمان و سبک کلاسیک نما در طراحی اشاره کرد.

اجرای انواع نمای ساختمان هر یک شیوه خاص خود را دارد به عنوان مثال اجرای نمای آجری معمولا با چسب آجر انجام میشود یا نما میکروسمنت با پودر میکروسمنت انجام میشود.